Muziektheater 'Welstaat'

Datum: 
18-09-2018 22:00 tot 29-09-2018 22:00
Locatie: 
Frederiksoord

Hoeve Marianne in Wilhelminaoord.jpgIn september 2018 brengt Kameroperahuis in Frederiksoord de muziektheaterbeleving 'Welstaat'. 'Welstaat' is een theaterstuk waarin een verbinding wordt gelegd tussen de utopische gedachten van weleer - verheffing van de armen - en de huidige tijd waarin armoede nog steeds alom vertegenwoordigd is. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste vrije Kolonie: Frederiksoord. Daarna volgden nog 6 Koloniën elkaar op. In totaal 3 vrije Koloniën en 4 onvrije Koloniën. In de 3 vrije Koloniën konden arme gezinnen uit de rest van de Nederlanden een nieuw bestaan opbouwen.

Als bezoeker staat je een vervreemdende, magisch-realistische ervaring te wachten. Na het passeren van de 'toegangspoort' in Frederiksoord kom je als nieuwkomer terecht in het fictieve oord Welstaat. Een wonderlijk nieuw oord, waarin het landschap het decor vormt en fictie en werkelijkheid nog maar lastig te onderscheiden zijn. Tijdens een soort vossenjacht over velden en wegen bezoek je visuele, muzikale plekken en bijzonder personages.

Tijdens een slotstuk komen alle nieuwkomers samen en vinden de verschillende verhaallijnen en personages elkaar. Kameroperahuis, onder leiding van regisseur Pepijn Cladder, schrijver Sara van Gennip en componist Stan Verberkt tovert de Koloniën van Weldadigheid twee weken lang om tot Welstaat: een oord van verbinding en samenhorigheid.

Meer informatie is te vinden op www.friesland.nl/welstaat