Wilhelminaoord

Wilhelminaoord, Boschoord en de Vierdeparten, dat zijn drie Kolonieverhalen in één. Ze werden tussen 1820 en 1822 als vrije Koloniën gesticht. Al in 1825 voegde men ze samen tot Kolonie II.

Wilhelminaoord sluit aan bij de oudste Kolonie, Frederiksoord. Je kunt het daar goed mee vergelijken: de ruimtelijke structuur met rechte ‘bomenlanen’, de lintbebouwing, de voorzieningen met daarbij het kerkje, de begraafplaatsen, de mandenmakerij, de hoeves, de voormalige rustoorden...

Boschoord ligt op onvruchtbare grond en men plantte hier al snel bos aan. Daardoor heeft deze deelkolonie heel eigen kenmerken. Boschoord is nu een natuur- en recreatiegebied met loof- en naaldbossen, vennen, heideveldjes, weidegronden… Deels ligt Boschoord in het Nationale Park Drents Friese Wold, een van Europa’s mooiste en belangrijkste natuurgebieden. Er bevindt zich ook een groot zorgcomplex.

Oostvierdeparten, met zijn langgerekte vorm, heeft nog de landschapsstructuur en laanbeplanting uit de tijd van de Koloniën en ook nog wat oorspronkelijke Koloniewoningen.

Wilhelminaoord
Wilhelminaoord
Nederland
Kolonie
II
Opgericht op
1820-1822 als vrije Kolonie
779 ha groot