Wortel-Kolonie

Wie in Wortel vroeg genoeg op pad gaat, kruist al eens een schuchtere ree. Hier kom je helemaal tot rust. Vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens vind je 403 ha aan dreven, velden en bossen. Aan Bootjesven is het heerlijk picknicken en op de heidegronden aan de noordzijde grazen konikpaarden. En Wortel heeft een verhaal…

Wortel-Kolonie was eerst een vrije landbouwkolonie. Arme gezinnen woonden er in aparte boerderijtjes met een eigen stuk land dat ze moesten bewerken. Dat was niet eenvoudig voor mensen zonder ervaring. De grond was weinig vruchtbaar en er golden strenge regels.

In 1870 koopt de staat België Wortel-Kolonie aan. Het wordt een onvrije ‘weldadigheidslandbouwkolonie’. Mannelijke landlopers en bedelaars worden er opgevangen en werken onder bewaking op het land en in werkhuizen. Stedenbouwkundige Victor Besme vormt het domein om.

De landlopersboerderij stamt uit die tijd. Nu proeven kinderen er van het boerderijleven in De Bonte Beestenboel. In de Klapekster leer je meer over de natuur van Wortel-Kolonie.

Er zijn geen landlopers meer in Wortel-Kolonie. Landbouwers bewerken de grond en sinds 1999 is de Kolonie een beschermd landschap.

Wortel-Kolonie
Wortel, Hoogstraten
België
Kolonie
V
Opgericht op
1822 als vrije Kolonie
403 ha groot