Mogelijk European Heritage Label voor de Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid kunnen de titel Europees Erfgoedlabel (EHL) krijgen. De verschillende bezoekerscentra namen het voortouw en België dient nu samen met Nederland het dossier van de Koloniën van Weldadigheid in bij de Europese Commissie voor toekenning van het Europees Erfgoedlabel.

Naar verwachting besluit de Europese Commissie aan het eind van het jaar over de nominatie. De nominatie is, geïnitieerd door Kempens Landschap, gedaan door de vier bezoekerscentra in de Koloniën van Weldadigheid.

Raakt dit de UNESCO-werelderfgoednominatie?

Deze nominatie raakt de Werelderfgoednominatie niet. De combinatie UNESCO-Werelderfgoed en Europees Erfgoedlabel  gebeurt vaker. De labels kunnen naast elkaar bestaan. Er zijn meerdere voorbeelden van sites die beide erkenningen hebben ontvangen. UNESCO Werelderfgoed gaat vooral over fysiek erfgoed en de instandhouding ervan en heeft een universele wereldwijde meetlat. Bij het Europees Erfgoedlabel gaat het allereerst over de betekenis, het verhaal en de rol die een site speelt op Europees niveau (cultuur, geschiedenis en integratie). De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Klik hier voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.