Overslaan en naar de inhoud gaan

De Koloniën toen en nu

DE KOLONIËN VAN WELDADIGHEID: EEN KENNISMAKING

DE KOLONIËN TOEN

In de vroege negentiende eeuw wordt er in de Verenigde Nederlanden een grootschalig sociaal experiment gestart om armoede te bestrijden. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote stukken ongerept land op afgelegen locaties op. Daar worden op enkele jaren tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in de Noordelijke Nederlanden en twee in de Zuidelijke Nederlanden, wat nu de Belgische Kempen zijn.

Heel wat mensen en gezinnen die in armoede leven, worden vanuit het hele land naar die gebieden gestuurd. Daar krijgen ze de kans om landbouwvaardigheden te leren, onderwijs te volgen en discipline aan te leren. Zwervers, bedelaars en weeskinderen worden gedwongen om deel te nemen aan het grootschalige project.

Het ambitieuze project wordt enerzijds gedreven door een groeiend maatschappelijk probleem: de stijgende armoedecijfers. Anderzijds is er een sterk geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap. Zowel private instanties als overheden zijn betrokken bij het project, dat op internationaal vlak op veel aandacht kan rekenen. Voor meer informatie over de geschiedenis van de Koloniën kan je hier terecht.

DE KOLONIËN NU

De Koloniën van Weldadigheid hebben door de mens gecreëerde landschappen achtergelaten die zelfs tweehonderd jaar later nog steeds herkenbaar zijn. Belangrijke delen van de bebouwing uit de afgelopen twee eeuwen zijn ook bewaard gebleven. Vandaag de dag dienen deze voormalige Koloniën nog steeds als plekken voor sociale, juridische en welzijnsactiviteiten. Mensen doen er nog altijd aan landbouw en bosbouw.

De samenleving heeft de erfgoedwaarde van de Koloniën de afgelopen decennia steeds meer erkend. Kers op de taart is de toevoeging van de Koloniën van Weldadigheid aan de UNESCO Werelderfgoedlijst in juli 2021!

Natuurliefhebbers worden vandaag uitgenodigd om te komen genieten van de uitgestrekte gebieden met hun unieke landschapsstructuur. De voormalige Koloniën van Weldadigheid vormen het ideale decor voor wandelaars, fietsers, ruiters, etc, De buitengewone natuurlijke schoonheid van deze gebieden in Nederland en België zijn zeker en vast een bezoekje waard.