Overslaan en naar de inhoud gaan

Educatie Nederlandse Koloniën van Weldadigheid

Wil je op school aandacht besteden aan de Koloniën van Weldadigheid? Hieronder vind je het aanbod van de Canon van Nederland, Het Klokhuis, de IJsselacademie, het Drents Archief, Museum de Proefkolonie en het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen. Neem voor meer informatie over het aanbod contact op met deze organisaties.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland telt vijftig vensters: belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien. De Canon is in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs.

Onder het venster 'Koning Willem I' (1772-1843) zijn de Koloniën van Weldadigheid als sleutelstuk opgenomen. De ‘vrije’ Kolonie van Weldadigheid in Frederiksoord-Wilhelminaoord is een sleutelstuk, net als de ‘onvrije’ Kolonie van Weldadigheid in Veenhuizen.

Klokhuis aflevering | thema Werelderfgoed

In het Koninkrijk der Nederlanden zijn 12 locaties door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit zijn unieke plekken of gebouwen, zoals de Waddenzee, de molens op de Kinderdijk én de Koloniën van Weldadigheid. Hiermee staan ze in een rijtje naast de piramides van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa. Omdat deze plekken heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt: NTR | Het Klokhuis - Werelderfgoed. De aflevering over de Koloniën van Weldadigheid werd in oktober 2022 uitgezonden op televisie.  

Busvervoer via Culturele Mobiliteit voor Drents Onderwijs

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord, Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen en het Drents Archief in Assen zijn opgenomen in het programma Culturele Mobiliteit van Stichting Kunst & Cultuur. De regeling Culturele Mobiliteit biedt scholen in Drenthe die zich te ver van deze bezoeklocaties bevinden de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van busvervoer naar het museum. Naast uw directe aanvraag om de musea of het archief te bezoeken, kunt u zich dus ook tot deze organisatie richten om een excursie inclusief busvervoer te organiseren.