Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt bijzonder? Welke natuur, landschappen en cultuur(historie) typeren jouw omgeving? En hoe kun je deze kennis vertalen naar concrete producten, diensten of arrangementen voor je gasten? Hoe draag je als recreatieondernemer je steentje bij aan de promotie van je gebied? Dit, en nog veel meer, leer je in de cursus Gastheerschap Koloniën van Weldadigheid van IVN, die in het najaar (medio oktober/november) van 2021 start voor recreatieondernemers in en rondom Veenhuizen.

De Koloniën van Weldadigheid zijn uniek. Veenhuizen is één van de zeven koloniën waar, door de eeuwen heen, mensenhanden het landschap hebben vormgegeven. Het resultaat is een dynamisch landschap met unieke cultuurhistorie uit vervlogen tijden. Niet voor niets worden vier van de zeven Koloniën dit jaar mogelijk ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Veel partners werken samen om het toerisme in en de beleefbaarheid van het gebied te vergroten. Dit biedt prachtige kansen voor bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector.

De cursus ‘Gastheerschap Koloniën van Weldadigheid - Veenhuizen’ bestaat uit 4 dagdelen boordevol informatie en interactie. Samen met andere ondernemers verdiep je je in het ontstaan en de bijzondere inrichting van het landschap. Dit gebeurt met veldexcursies, gastsprekers en opdrachten. Iedere deelnemer ontvangt het boekje ‘De Koloniën van Weldadigheid, een uitzonderlijk experiment'. Na de cursus krijg je als ondernemer het certificaat 'Gastheer/-vrouw Koloniën van Weldadigheid'. Na de cursus werk je verder aan de gezamenlijke promotie en beleving van Veenhuizen, zodat bezoekers de mooiste plekjes kunnen beleven. Daarnaast word je onderdeel van het landelijke netwerk van IVN Gastheren van het Landschap en kun je meedoen aan natuurcampagnes en de ontwikkeling van nieuwe beleefconcepten. 

De cursus is een initiatief van IVN Noord, provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld. De exacte cursusdata worden later bekend gemaakt. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van het IVN