Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op 19 april jl. bekendgemaakt dat het Ensemble Veenhuizen, ongeveer 80 monumentale gebouwen in deze voormalige strafkolonie, is gegund aan het consortium bestaande uit de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi en Stichting Het Drentse Landschap. Hiermee wordt een belangrijke impuls gegeven aan de verdere ontwikkeling van het geheel.

De expertise die NMo, BOEi en Het Drentse Landschap in huis hebben, maakt dat zij bij uitstek geschikt zijn om Ensemble Veenhuizen te beheren, te restaureren en te herbestemmen.

“Na een proces van jaren, waarin wij als consortium samen hebben opgetrokken, is het geweldig om te horen dat het Rijksvastgoedbedrijf onze plannen en toekomstvisie voor Veenhuizen ondersteunt en ons dit bijzondere cultuurhistorische erfgoed gunt.” Aldus Marlo Reeders, directeur Nationale Monumenten organisatie.

Arno Boon, directeur BOEi: “Het belang van het sociaal experiment Veenhuizen en het verhaal dat met het erfgoed verteld wordt, is ook in het huidige tijdsgewricht - met de maatschappelijke uitdagingen van nu - nog actueel. Zodra we eigenaar zijn gaan we allereerst in contact treden met alle belanghebbenden – dit was tijdens de verkoopprocedure niet toegestaan - , om de praktische zaken op te pakken.”

Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap vult aan: “Wij zijn enorm blij en trots dat Ensemble Veenhuizen ons gegund is. Als nieuwe eigenaren zullen wij er alles aan doen om het cultuurhistorisch erfgoed in Veenhuizen te behouden en beheren. Ook gaan we snel in gesprek met lokale ondernemers, bewoners en andere stakeholders zodat we gezamenlijk plannen kunnen maken om Veenhuizen een nieuwe toekomst te geven. Wij zullen er uiteraard ook alles aan doen om het vertrouwen dat hiermee in ons gesteld wordt waar te maken.”

Het Ensemble Veenhuizen bestaat uit ongeveer 80 gebouwen. Met de overdracht van het uitzonderlijk waardevolle monumentale erfgoed van Veenhuizen naar een organisatie voor monumentenbeheer, zet het Rijk 162 jaar nadat ze Veenhuizen overnam van de Maatschappij van Weldadigheid, een werkelijk historische stap. Vanaf nu kan de monumentale betekenis van het gebied volledig de kern en inspiratiebron zijn voor de verdere ontwikkeling. Voor het in de toekomst kunnen benutten van de beoogde status van UNESCO werelderfgoed is dit een waardevolle stap.